Bijzondere brugverplaatsing in Berlijn
04 mei 2023

Bijzondere brugverplaatsing in Berlijn

In de buurt van Berlijn voerde het bruggenteam van Wagenborg Nedlift een bijzondere operatie uit: de Fahlenbergbrücke werd daar via een uitgekiende vijzel- en vaaroperatie 100 meter verplaatst.

Oder-Spree-kanaal

De ruim 600 ton zware en 40 meter lange Fahlenbergbrücke overspant het Oder-Spree-kanaal en verbindt het plaatsje Gosen met de wijk Berlijn-Müggelheim. De oude brug wordt vervangen door een nieuw exemplaar. Tijdens deze nieuwbouw dient de oude brug als tijdelijke brug op de omleidingsroute. 

Primeur in vijzeltechniek

Voor de verplaatsingsoperatie zette het Wagenborg Nedlift team een combinatie van technieken in. Allereerst een set koppelpontons met daarbovenop support balken. Zo ontstond een stabiele ondergrond voor het jacking system die de brug van de landhoofden moest liften.

 

Dit jacking system is pas kort geleden in gebruik genomen door Wagenborg Nedlift. Het Fahlenbergbrücke project is dan ook één van de eerste projecten voor deze nieuwste aanwinst in vijzeltechniek.

 

Het nieuwe jacking system werkt met behulp van vijzelelementen, is voorzien van de nieuwste technologie op het gebied van vijzeltechniek en werkt computergestuurd. Een perfect systeem dus voor het vijzelen van een brug zoals de Fahlenbergbrücke. Om de brug gecontroleerd en veilig vrij te krijgen van de landhoofden positioneerde de opdrachtgever aan beide zijden op de landhoofden extra vijzels.  

Precisiestuurwerk

Rond het middaguur was het dan zover en werd het in grote getale aanwezige publiek getrakteerd op een mooi staaltje vakmanschap van het bruggenteam. De brug werd geruisloos omhoog gebracht en van de landhoofden gelicht met het jacking system en de vijzels.

 

Nadat de brug helemaal vrij was gekomen en secuur was vastgezet, zetten de pontons zich langzaam in beweging richting de omleidingsroute, 100 meter verderop. Wat een precisiestuurwerk van de sleepbootschippers! Daar aangekomen verzorgde de opdrachtgever eerst de nog benodigde werkzaamheden aan de opleggingen.

Tijdelijke bruggenhoofden

De volgende dag voltrok de hele vijzeloperatie zich in omgekeerde volgorde en is de brug op de tijdelijke bruggenhoofden van de omleidingsroute geplaatst.

 

Met evenveel rust en zorgvuldigheid als het de dag ervoor was begonnen.

Bekijk hier de projectfilm!

Beelden: Streicher Gruppe

Neem contact met ons op!

We zijn u graag van dienst

Contact