Geen brug te ver dankzij slim denkwerk

Geen brug te ver dankzij slim denkwerk

In de zomer van 2015 werd het dek van de Kruisvaartbrug in Utrecht (NL), een beweegbare brug in het centrum van Utrecht, vervangen. Een nieuw composiet brugdeel werd op bijzondere wijze vanaf de fabricagelocatie in Rotterdam naar de eindlocatie in hartje Utrecht gebracht.

Composiet brugdek

Het prefab composiet brugdeel met de buitengewone afmetingen van 14 x 23 meter, een gewicht van 45 ton en een bijzondere vormgeving werd in Rotterdam vervaardigd. Per binnenschip werd het brugdek in horizontale positie tot aan de Balijebrug in Utrecht getransporteerd, ongeveer één kilometer verwijderd van de eindbestemming.  

laden brugdek met mobiele telescoopkraan
support constructie voor transport in verticale positie

Verticaal transport

De laatste kilometer vanaf aankomstpunt Balijebrug tot aan de bouwlocatie Kruisvaartbrug bleek niet zo eenvoudig. De route door het drukke stadscentrum bevatte veel bomen en andere obstakels. Hoe te voorkomen dat de mooie bomen gesnoeid moesten worden?

 

De specialisten van Wagenborg Engineering bedachten een unieke oplossing: transport van het brugdek in verticale positie.

Bomen gespaard

Zo gezegd zo gedaan: met behulp van een verticale support constructie op de modulaire trailer werd het brugdek in verticale positie getransporteerd. De totale transporthoogte was 16 meter en de breedte net zo breed als een gewone vrachtwagen.

 

Hierdoor konden de meeste verkeersmaatregelen achterwege blijven en natuurlijk het belangrijkste: de bomen werden gespaard!

transport brugdeel met conventionele aslijnen

Bekijk hier de foto's van het project Kruisvaartbrug!

Bekroond met ESTA Award

Het uitzonderlijke transport van het brugdek voor de Kruisvaartbrug werd bekroond met een ESTA Award!

 

ESTA is de Europese branchevereniging voor de sector zwaar transport, hijswerk en kraanverhuur. De ESTA vertegenwoordigt de nationale brancheverenigingen in het vakgebied. Jaarlijks worden er ESTA Awards uitgereikt voor projecten die zich onderscheiden op gebied van technisch vernuft, innovatie of veiligheid. 

 

www.estaeurope.eu

Meer weten? Check deze pagina's!

Neem contact met ons op!

We zijn u graag van dienst

Contact