Vijf flinke transformatoren voor hoogspanningsstation Vierverlaten
09 juli 2021

Vijf flinke transformatoren voor hoogspanningsstation Vierverlaten

Vorige week al zijn we begonnen met het transporteren van de eerste uit een rij van vijf 380 KV-transformatoren. Vanmorgen in alle vroegte is de vijfde en laatste transformator feestelijk en officieel onthaald bij hoogspanningsstation Vierverlaten, ten westen van Hoogkerk bij Groningen.

Via water en weg tot op fundatie

De transformatoren, gefabriceerd door Royal Smit Transformers B.V., wegen per stuk maar liefst 335 ton. De specialisten van Wagenborg Nedlift kregen van TenneT de eervolle opdracht deze vijf transformatoren (en de bijbehorende koelers) via water en weg te transporteren en te plaatsen op hun fundament.

 

Per binnenschip zijn drie transformatoren allereerst vanuit Nijmegen vervoerd naar Vierverlaten. De andere twee zijn vanuit Schiedam per binnenschip naar het hoge noorden vervoerd

Foto: Timo Verschoor

Overslag met tandemhijs

Bij Vierverlaten zijn de transformatoren met behulp van een 350 tons rupskraan en 700 tons mobiele kraan in tandem uit het binnenschip op de zware loskade gelost.

 

Met een 16-assige modulaire trailer zijn de transformatoren vanaf maandag 28 juni één voor één naar het hoogspanningsstation vervoerd. Direct vanaf de modulaire trailer zijn de transformatoren zijwaarts over het fundament gesleed en daarna afgevijzeld met behulp van het nieuwe Cube Jack System.

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Absoluut waar: dankzij vakkundige engineering en projectmanagement van de Wagenborg specialisten en daarnaast ook de goede samenwerking met TenneT, Royal Smit Transformers B.V. en de overige partijen verliep de uitvoering ronduit uitstekend.

Bekijk hier de projectfoto's!

Foto's: Timo Verschoor/ Timo Kayser/ Wouter Zwarteveen/ Tennet

Reportage trafotransport

Dagblad van het Noorden maakte een mooie reportage van het transport van de transformatoren. 

 

Megatransport in Hoogkerk

 

Over hoogspanningsstation Vierverlaten

 

Hoogspanningsstation Vierverlaten is straks één van de grootste hoogspanningsstations van Nederland. In 2018 is al begonnen met voorbereidende werkzaamheden om het terrein bouwrijp te maken. Het hoogspanningsstation moet worden uitgebreid met 380 kV-transformatoren en een nieuwe schakelinstallatie. Daarnaast moeten het 110 kV- en 220 kV-station worden verbouwd.

 

Uiteindelijk zullen alle installaties samen een compleet en werkend hoogspanningsstation vormen.

www.eemshaven-vierverlaten380kv.nl/

Neem contact met ons op!

We zijn u graag van dienst

Contact