Hijspuzzel koepeldak subtropisch zwemparadijs

Hijspuzzel koepeldak subtropisch zwemparadijs

Tijdens een grote renovatie van een vakantiepark in België werd het complete koepeldak van het subtropisch zwemparadijs vervangen. Een uitdagende hijspuzzel voor de hijsspecialisten van Wagenborg Nedlift!

Koepeldak 57 meter

Het koepeldak, met een vrije overspanning van 57 meter, bestond uit 8 hoofdspanten van 32 meter lang, 1,80 meter hoog en 0,26 meter dik, elk met een gewicht van ca. 8,5 ton. Gordingen verbonden de hoofdspanten aan elkaar en in de topconstructie kwamen de hoofdspanten bij elkaar in één punt.

 

Een complexe dakconstructie die in delen afgebroken en weer opgebouwd moest worden. Daarbij vormde het uithijsen en afbreken van de laatste vier oude hoofdspanten en het weer opbouwen van de eerste vier nieuwe hoofdspanten de grootste uitdaging.

Complexe hijsoperatie

De hijsspecialisten van Wagenborg Nedlift bogen zich erover om een veilige en efficiënte oplossing te bedenken waarmee de vier laatste hoofdspanten één voor één verwijderd konden worden.

 

De engineers van Wagenborg Engineering werden erbij betrokken om de verschillende varianten door te rekenen voor deze complexe hijsoperatie waarbij meerdere kranen tegelijkertijd zouden gaan hijsen.

Samenspel mobiele kranen

Eén en ander resulteerde in een gedegen plan van aanpak voor de inzet van twee 400 tons mobiele kranen en één 300 tonner. De 300 tonner en één 400 tonner hielden beide een hoofdspant in de haak, zodat de andere 400 tonner een hoofdspant kon uithijsen, over de masten van de andere kranen heen. Nadat de 400 tonner het 4e en 3e spant had uitgehesen konden de andere kranen de laatste twee spanten verwijderen.

Inzet mobiele torenkranen

Het plaatsen van de nieuwe spanten verliep in omgekeerde volgorde. Na het plaatsen van de hoofdspanten werden de grote mobiele telescoopkranen ingeruild voor twee mobiele torenkranen van het type Spierings AT-6. Hiermee konden de tussenliggers, de topconstructie en de glasconstructies geplaatst worden in een veilige opstelling met verschillende hijshoogtes.

 

Hierbij waren er nog voldoende uitdagingen op het gebied van rigging vanwege de bijzonder vormgegeven hijslasten.

 

Al met al een mooi staaltje vakmanschap en samenwerking van het Wagenborg Nedlift team!

Bekijk hier de projectfoto's!

Meer weten? Check deze pagina's!

Neem contact met ons op!

We zijn u graag van dienst

Contact