Reuzen op transport

Reuzen op transport

De ontwikkeling van het Hejre veld is het grootste olie- en gasproject in de Deense offshore sector. De onshore olie- en gasterminal in Fredericia is aangepast en uitgebreid om de extra olie en gas uit het Hejre-veld te ontvangen en te behandelen.

Reuze afmetingen

De uitbreiding van de terminal in Fredericia omvatte de bouw van gasverwerkingsfabrieken en opslagfaciliteiten voor vloeibaar propaan en butaan. De opslag van het vloeibaar butaan en propaan wordt gedaan in acht reusachtige horizontale tanks.  Deze ‘bullet’ tanks zijn enorm groot! Niet alleen in gewicht (325,5 ton inclusief transportzadels), maar ook in afmetingen. De tanks, vervaardigd in Willebroek (België) zijn 38,54 meter lang, 8,43 meter in diameter en hebben een inhoud van 1.850 m3.

 

Hoe krijg je deze reuzen van België naar Denemarken? Een mooie uitdaging voor de transportspecialisten van Wagenborg Nedlift.  

transport met SPMT trailers
drijvende bok

Watertransport etappe

Op de locatie van de fabrikant in Willebroek werden de tanks via een RORO-operatie (Roll on Roll off) op pontons geladen, met bestemming Rotterdam. Aldaar werd de bok ‘Matador 3’ ingeschakeld om de reuzetanks te lossen op de kade. Met behulp van een zware ladingschip werden ze in Rotterdam weer aan boord genomen, over zee naar Denemarken vervoerd en gelost in de haven van Fredericia.

 

Daar wachtte het meest uitdagende onderdeel van dit bijzondere transport: 6,5 kilometer wegtransport naar de nieuwe terminal.

Downtown Fredericia

De route vanaf de haven naar de nieuwe terminal voerde dwars door het idyllische stadscentrum van Fredericia. Een hele uitdaging om hier de meest geschikte route te bepalen en voor te bereiden! Elk verkeerslicht, verkeersbord, boom, paaltje of ander obstakel op de route werd door de specialisten van Wagenborg Nedlift in kaart gebracht en  gedocumenteerd om (tijdelijk) weg te halen.

 

Maar hoe neem je een haakse bocht midden in de stad met zo’n gigantische lading? De transport specialisten en engineers van Wagenborg Nedlift dachten, puzzelden, rekenden en overlegden totdat ze de optimale oplossing hadden gevonden.

transporttekening SPMTs
SPMT transport

Moment suprême

Eindelijk was het dan zover: na een lange periode van engineering, voorbereiding en overleg met alle betrokkenen konden de reuzen beginnen aan hun laatste stukje van de reis.

 

In 4 achtereenvolgende nachten werden telkens twee ‘bullets’ door de stad getransporteerd met behulp van SPMTs. Wat een indrukwekkend gezicht om te zien hoe de reuzen langzaam en voorzichtig door de smalle straatjes van de stad reden!

 

Dat alle voorbereiding, overleg, berekeningen en tekeningen dan als puzzelstukjes op zijn plaats vallen is natuurlijk de kers op de taart voor de engineers van Wagenborg Nedlift.

Helling trekken

Bij aankomst op de locatie stond het team van Wagenborg Nedlift voor een laatste uitdaging: een helling van 10% in de aanloop naar de locatie van de fundaties. Met ruim 325 ton ‘achterop’ is zo’n hellingpercentage geen sinecure. Een deel van het hellingpercentage werd gecompenseerd door het trailerdek van de SPMTs aan de achterkant te verhogen en aan de voorkant te verlagen.  

SPMT transport
twee rupskranen hijsen opslagtank

In het zandbed

Voor de allerlaatste fase van het project, het op fundatie zetten van de reuzetanks, mobiliseerde Wagenborg Nedlift twee van haar grootste rupskranen om een tandemlift uit te voeren. De 400 tons Liebherr LR1400 rupskraan en de 350 tons Demag CC2200 waren beide uitgerust met hoofdmast en superlift ballast en beschikten zo over ruim voldoende capaciteit om de reuzen veilig in het zandbed te leggen.

 

Het hele project is uitgevoerd naar volle tevredenheid van onze opdrachtgever en zonder vertragingen. Dat is waar de specialisten van Wagenborg Nedlift het voor doen!

Bekijk hier de foto's van dit reuzetransport!

Over Hejre

In het centrale deel van de Noordzee, vlakbij de Deens / Noorse grens, ligt het Hejre veld. Het veld ligt op een waterdiepte van circa 70 meter en beslaat een oppervlakte van circa 30 km2. Het Hejre-veld bevat voor twee derde olie en voor één derde gas. De ontwikkeling van dit veld is het grootste olie- en gasproject in de Deense sector.

 

De productie uit het Hejre-veld zal naar verwachting circa 15 miljoen m3 olie en circa 10 miljard m3 gas bedragen.

Meer weten? Check deze pagina's!

Neem contact met ons op!

We zijn u graag van dienst

Contact