Extreme precisie en uitgekiende logistiek voor Hywind Tampen
14 november 2022

Extreme precisie en uitgekiende logistiek voor Hywind Tampen

Zo’n 140 kilometer buiten de Noorse kust wordt een uniek drijvend windpark gerealiseerd: het Hywind Tampen Floating Offshore Windfarm project. Elf drijvende windmolens, die tezamen 88 MW aan stroom opwekken, zullen de vijf offshore olieplatforms van Snorre en Gullfaks van stroom gaan voorzien.

Boutgaten

Een in vele opzichten uniek project, waarbij ook Nederlandse inbreng is. Breman Machinery voert specialistische bewerkingen uit op de onderste secties van de masten van de windmolens. Deze zogenaamde bottom sections worden namelijk gevlakt en voorzien van boutgaten. Dit is nodig om de bottom sections op de drijvende fundatie te bevestigen.

Reuze-onderdelen

Speciaal voor dit doel zijn de bottom sections van alle 11 molens vanaf de productielocatie in Bilbao via Rotterdam naar Breman Machinery in Genemuiden vervoerd. Met een hoogte van 10 meter, diameter van 8,40 meter en een gewicht van 180 ton per stuk zeker geen kleinigheid!

Extreem precies

Het vlakken van de onderzijde en boren van deze boutgaten is dan ook een precisieklusje van de bovenste plank. En extreem precies moet het zijn: tot op +/- twee tiende millimeter nauwkeurig! Dat is nou exact waarvoor je bij Breman Machinery in Genemuiden moet zijn.

 

De experts van Breman Machinery beschikken namelijk over de juiste vakkennis, ervaring én speciale machines om te vlakken en de boutgaten met extreme precisie in reuze-onderdelen zoals deze bottom sections te maken.

Heen ....

Het team van Wagenborg Nedlift kwam eraan te pas om de transport- en hijswerkzaamheden op locatie in Genemuiden uit te voeren. Dit betrof het lossen van de bottom sections uit het binnenschip met behulp van mobiele kranen en het transport naar de constructiehal.

 

Voor het lossen van de reuze-onderdelen zetten de hijsspecialisten onder andere de nieuwe Liebherr 700 tonner in, de LTM 1650-8.1. Het transport werd uitgevoerd met behulp van Scheuerle intercombi modulaire aslijnen.

... en weer

Na bewerking gingen de bottom sections weer retour naar Bilbao via dezelfde weg. Deze logistieke operatie is diverse keren uitgevoerd om alle elf bottom sections in Genemuiden te kunnen bewerken.

Offshore

Inmiddels is de installatie van de drijvende windmolens op zee in volle gang en zijn een aantal windmolens al operationeel. De verwachting is dat het complete Hywind Tampen windpark in de loop van 2023 in gebruik wordt genomen.

 

Lees hier meer over Hywind Tampen

Partnership Breman Machinery en Wagenborg Nedlift

Breman Machinery en Wagenborg Nedlift werken al sinds jaar en dag samen. Zo voert Wagenborg Nedlift de hijs- en transportwerkzaamheden uit van de ultrazware onderdelen die in Genemuiden en IJmuiden worden gemaakt en bewerkt.

 

Breman Machinery op haar beurt fabriceerde het Modular Support System van Wagenborg Nedlift, een multifunctioneel support systeem dat uitkomst biedt bij onder andere het inrijden of invaren van bruggen.

 

Neem contact met ons op!

We zijn u graag van dienst

Contact