Extreme Precision load test CLA-tool
30 maart 2021

Extreme Precision load test CLA-tool

De afgelopen maanden is bij Breman Machinery in Genemuiden druk gewerkt aan de bouw van een Casing Lifting Adapter. Dit is een hijstool voor de installatie van 190 fundatiepalen ten behoeve van het offshore wind farm Saint-Brieuc dat voor de kust van Bretagne (Frankrijk) wordt gebouwd. Van Oord gaat de fundaties voor deze offshore wind farm transporteren en installeren.

Load test vereist

De Casing Lifting Adapter heeft een capaciteit van 308 ton en is maatwerk hijsgereedschap. Om deze reden is het nodig om een zogenaamde load test uit te voeren. Zo kan worden getest of de Casing Lifting Adapter inderdaad beschikt over de vereiste hijscapaciteit en bestand is tegen de eventuele extra belasting die er kan optreden tijdens de werkzaamheden.

Load test specialisten

Voor de Casing Lifting Adapter in kwestie betekende dit dat er een load test op maximaal 387 ton uitgevoerd moest worden. Een flinke uitdaging, want hoe pak je een load test van deze omvang aan? En welk materieel zet je daarvoor in?

 

Hoog tijd om de specialisten van Wagenborg Nedlift in te schakelen, vonden de offshore constructiespecialisten van Breman Machinery.

Opties afwegen

Zo gezegd zo gedaan. Michel de Jong, senior projectleider van Wagenborg Nedlift en al jaren kind aan huis bij Breman Machinery, boog zich met zijn team over het load test vraagstuk. Het eerste idee om de load test met mobiele kranen uit te voeren sneuvelde al snel: hiervoor zouden twee zeer zware kranen nodig zijn die naast flinke technische uitdagingen een hoge kostenpost zouden opleveren.

Tijdelijke testbank

De opzet van een horizontale testopstelling leek beter haalbaar volgens Michel en de engineers van Wagenborg Engineering, het expertisecentrum van Wagenborg Nedlift, werkten dit in detail uit. Het idee was om een tijdelijke testbank te bouwen door gebruik te maken van Wagenborgs hijsbalken, stalen kleppen, lifting gantry balken en vijzels.

 

Met behulp van de horizontaal geplaatste vijzels kon trekkracht opgebouwd worden op de Adapter tot het vereiste tonnage. Met loadcells die tussen de vijzels en gantrybalken geplaatst werden was het mogelijk om de trekkracht nauwkeurig te meten en registreren. Deze doordachte, efficiënte en veilige oplossing doorstond de technische beoordeling van Bremans specialisten én die van Van Oord glansrijk.

Extreme precision load test

Begin maart was het dan zover: de benodigde onderdelen voor de tijdelijke testbank werden aangevoerd en in de constructiehal van Breman in Genemuiden samengebouwd.

 

Onder toeziend oog van de auditors van DNVGL voerden de Wagenborg Nedlift specialisten voor twee posities van de Casing Lifting Adapter een veilige en nauwkeurig geregistreerde load test uit.

 

Een mooi resultaat voor de specialisten van Breman Machinery en Wagenborg Nedlift!

Partnership Breman Machinery en Wagenborg Nedlift

Breman Machinery en Wagenborg Nedlift werken al sinds jaar en dag samen. Zo voert Wagenborg Nedlift de hijs- en transportwerkzaamheden uit van de ultrazware onderdelen die in Genemuiden en IJmuiden worden gefabriceerd.

 

Breman Machinery op haar beurt fabriceerde het Modular Support System van Wagenborg Nedlift, een multifunctioneel support systeem dat uitkomst biedt bij onder andere het inrijden of invaren van bruggen.

Neem contact met ons op!

We zijn u graag van dienst

Contact