Grensoverschrijdend bruggenwerk
16 november 2021

Grensoverschrijdend bruggenwerk

De spoorbruggen over rivier de Oder bij Küstrin, op de Duits-Poolse grens, zijn gebouwd in 1926. In het verleden verbonden deze bruggen Berlijn met Oost- en West-Pruisen als onderdeel van de zogenaamde Ostbahn. Ook nu nog is deze spoorlijn belangrijk als omleidings- en alternatieve route voor het traject Berlijn – Warschau. Maar de oude spoorbruggen zijn aan het einde van hun technische levensduur en eind 2020 uit bedrijf genomen. Daarom worden ze vervangen door een gloednieuwe brug die de Oder compleet overspant.

Uitvaaroperatie

Het eerste deel van de vernieuwingsoperatie betrof onder andere het verwijderen van de twee oude bruggen door een uitvaaroperatie. De bruggenspecialisten van Wagenborg Nedlift zetten hiervoor een keur aan materieel in, waaronder een 250 tons vijzelsysteem, een sledesysteem, het Modular Support System en SPMTs. Ook een ponton, bediend door de watertransportspecialisten van zusje Wagenborg Sleepdienst, ontbrak niet.

Nauwkeurig samenspel

Wat volgde was een nauwkeurig samenspel van verticale en horizontale verplaatsing over land en water. De lage waterstand van Oder was een kritische factor, maar ondanks dat kon de uitvaaroperatie veilig en volgens plan uitgevoerd worden. 

 

 

Bekijk hier de projectfilm en foto's!

Filmbeelden: Deutsche Bahn AG/ Oliver Lang

Foto's: Deutsche Bahn AG / Volker Emersleben

Project Oderbrücke

Meer informatie over de demontage en nieuwbouw van de spoorbruggen over de Oder: 

Project Oderbrücke Küstrin

Neem contact met ons op!

We zijn u graag van dienst

Contact