Manoeuvreren met mengunit
03 juni 2021

Manoeuvreren met mengunit

Vanaf de buitenkant is er niets te zien, maar binnen in de composteringshal van Twence is het een drukte van belang. De bouw van een spiksplinternieuwe composteringslijn is daar in volle gang. Vanwege het toenemende aanbod van groenafval breidt Twence de composteringscapaciteit flink uit. De nieuwe installatie vervangt tevens de in 2019 door brand verwoeste compostlijn.

Multidisciplinair team

De nieuwe composteringsinstallatie is per module samengebouwd door de specialisten in afvalverwerkingstechniek van Banzo Engineering in Hoogeveen. Het team van Wagenborg Nedlift nam het plaatsen van de modules voor zijn rekening. Een flinke uitdaging, want de onderdelen moesten  tussen de bestaande staalconstructies binnen in het composteringsgebouw worden geplaatst. De hijshoogte binnen in het gebouw was beperkt en de mogelijke opstelruimte voor kranen ook!

 

Wagenborg Nedlift zette daarom een multidisciplinair team aan het werk: hijsspecialisten met veel praktijkervaring werkten nauw samen met engineers die de haalbaarheid en veiligheid van de beoogde hijsoplossingen nauwkeurig berekenden en beoordeelden.

Behoedzaam manoeuvreren

Dit alles resulteerde in een gedegen uitvoeringsplan voor de plaatsing van de grootste modules van de composteringsinstallatie, waaronder een mengunit van ruim 14 ton zwaar en 13,7 meter lang.

 

Twee van Wagenborg Nedlifts kniktelescoopkranen, een 165 tm kraan en een 92 tm kraan, werden opgesteld tussen de staalconstructies in het gebouw en precies afgestempeld onder de constructie. De mengunit werd op zes hijspunten aangepikt met behulp van hijsbalken en uithouders.

 

De machinisten van beide kniktelescoopkranen manoeuvreerden de unit vervolgens behoedzaam de hoogte in tot op de staalconstructie. Een knap staaltje precisiewerk in verticaal transport!

Bekijk hier de projectfoto's!

Neem contact met ons op!

We zijn u graag van dienst

Contact