Road Trip Zero Emission team
12 december 2023

Road Trip Zero Emission team

Hijswerkzaamheden op een bouwplaats emissievrij uitvoeren? Ook bij piekbelasting? Of als er geen stroomvoorziening is? Het kan allemaal. Hoe precies? Pim Bontjer, Salesmanager bij Wagenborg Nedlift en Ben Meems, Salesengineer bij Hybrid Power Units, geven uitleg.

Emissievrij hijsen

‘Met de nieuwste generatie mobiele torenkranen van Wagenborg Nedlift kunnen we emissievrij hijsen’, vertelt Pim. ‘Deze machines zijn uitgerust met de modernste motoren om naar de werklocatie te rijden. Daar aangekomen gaat de stekker in het stopcontact.

 

Met behulp van bouwstroom bouwt de kraan zichzelf op en kan het emissievrije hijsen beginnen. Ook tijdens de hijswerkzaamheden blijft de kraan namelijk aan het stopcontact. Het resultaat: emissievrij hijsen zónder geluidsoverlast voor medewerkers en omwonenden.’    

Mobiele power unit

‘Een mooie oplossing’, beaamt Ben. ‘Maar niet op elke werklocatie is bouwstroom aanwezig. En met de inzet elektrisch aangedreven hijskranen en ander zwaar materieel ontstaat soms een flinke piekbelasting op de aanwezige bouwstroomvoorziening. In de praktijk zien we dan dat er extra zware dieselaggregaten worden ingezet om aan de maximale piekvraag te kunnen voldoen. Dat is niet al te duurzaam én nogal kostbaar.

 

Het is veel handiger om een compacte mobiele power unit in te zetten. Bijvoorbeeld als er geen stroom beschikbaar is op een werklocatie. Of bij de opbouw van een mobiele torenkraan en de opstart van andere zware bouwmachines. Met de inzet van een HPU mobiele accu kan Wagenborg Nedlift emissievrij werken en off-grid hijsprojecten uitvoeren op locaties waar beperkt of geen elektriciteit beschikbaar is.’

Road Trip

Hoe dat in de praktijk werkt? Dat demonstreerden Wagenborg Nedlift en Hybrid Power Units onlangs aan een aantal Noord-Nederlandse wooncorporaties en hun hoofdaannemers.

 

Een compacte power unit van Hybrid Power Units voorzag een 4-assige mobiele torenkraan van Wagenborg Nedlift van stroom. Hiermee kon de kraan opbouwen én hijsen.

 

De reacties? 

‘Nooit gedacht dat dit kon.’

‘Dat werkt mooi zo!’

Teamwork

Pim en Ben: ‘Dat is precies waarvoor we deze demonstratie gedaan hebben. We wilden laten zien dat het écht werkt op deze manier. En dat we nieuwe duurzame oplossingen kunnen realiseren door met een andere blik naar het energievraagstuk te kijken, door de inzet van nieuwe technieken en vooral door samen te werken.’

Meer weten? Check deze pagina's!

Neem contact met ons op!

We zijn u graag van dienst

Contact