Trafotrio op transport
21 januari 2021

Trafotrio op transport

Op het elektriciteitsverdeelstation aan de Karperweg in Amsterdam was het vorige week midden in de nacht een drukte van belang. Er werden drie transformatoren aangevoerd die op het station geplaatst moesten worden.

Toenemende vraag

Nieuwe woonwijken, de sterke opmars van elektrisch vervoer en de toename van het aantal datacenters zorgen voor een sterk stijgende stroomvraag in Amsterdam. Om aan deze vraag te kunnen voldoen investeert netbeheerder Liander volop in het elektriciteitsnet. Het verdeelstation aan de Karperweg verdubbelt daarom in capaciteit.  

Passen en meten

Het station aan de Karperweg staat ingeklemd tussen gebouwen en is aan één kant omgeven door de Stadiongracht. In deze kleine ruimte werken technici aan de uitbreiding van het station. Dat is een flinke uitdaging en vraagt om inventieve oplossingen.

 

Dat geldt vooral voor de plaatsing van drie transformatoren van bijna 70 ton per stuk, die de elektrische hoogspanning omzetten naar een lagere spanning. Omdat het stadsverkeer overdag te druk is worden de transformatoren ’s avonds laat naar hun nieuwe woonplaats vervoerd en gelost op locatie.

Handige oplossing

Normaal gesproken kan de mobiele kraan die hiervoor wordt ingezet de trafo van de vrachtwagen lossen en direct op het station zetten. Maar vanwege de beperkte ruimte lukt dat hier niet. Daarom werd een combinatie van verplaatsingstechnieken ingezet.

Wagenborg Nedlift’s 500 tons mobiele kraan loste de trafo’s van de vrachtwagens en plaatste ze op een sledebaan. Het laatste stukje horizontaal transport tot voor de ingang van het trafostation werd met behulp van een sledeoperatie afgelegd. Hier blijven de trafo’s een poosje staan om te worden afgebouwd door de trafospecialisten van Liander. Daarna worden ze in de trafocellen geschoven.

 

Al met al een efficiënte en veilige transportoplossing met minimale hinder voor de omgeving!

Bekijk hier de projectfoto's en uitgebreide projectfilm!

Projectfilm: Hans de Graaff - Qirion

Opmaat naar méér

Het project Karperweg is de eerste klus in het nieuwe jaar voor de trafo-specialisten van Wagenborg Nedlift. In de loop van dit jaar zullen ze transporten van trafo’s tot wel 400(!) ton per stuk gaan uitvoeren in onder andere Meeden, Doetinchem en Vierverlaten.

 

Lees hier meer over Wagenborg Nedlift’s expertise op gebied van transformatorlogistiek!

Over Liander

Liander is een netbeheerder en zorgt ervoor dat energie via het netwerk wordt geleverd aan huishoudens en bedrijven. Liander is actief in zes regio's in Nederland, waaronder regio Amsterdam. De komende jaren bouwt Liander in Amsterdam minimaal 8 nieuwe elektriciteitsverdeelstations en breidt ze groot deel van de bestaande stations uit. Hiermee wordt het hoofdstedelijke net klaar gemaakt voor de toekomst.

 

https://www.liander.nl

Neem contact met ons op!

We zijn u graag van dienst

Contact