Veldhuisjes voor Vierverlaten
19 maart 2021

Veldhuisjes voor Vierverlaten

Voor de nieuwe hoogspanningsverbinding Eemshaven - Vierverlaten wordt hoogspanningsstation Vierverlaten flink uitgebreid. Later dit jaar worden er zes reuze-transformatoren geplaatst, maar voor het zover is worden eerst de transformatorvelden en overige installaties aangelegd. Bij elk veld wordt ook een veldhuisje geplaatst waarin alle regeltechniek is ondergebracht.

Flinke veldhuisjes

Nou ja, huisje: zeg maar gerust huis! De veldhuisjes voor Vierverlaten zijn 4,60 meter breed, 3,80 meter hoog en wegen 48 ton per stuk. Voor het vervoer vanaf de fabricage locatie van Mioteq in Bedum naar Vierverlaten was daarom een speciale dieplader nodig en de transporten vonden ’s avonds plaats.

 

In totaal werden zo 10 veldhuisjes naar Vierverlaten gebracht. Eenmaal op locatie aangekomen kon in 9 van de 10 gevallen het veldhuisje met behulp van een mobiele kraan gelost en  op fundatie gezet worden.

10e huisje

Het 10e huisje bracht echter een bijzondere uitdaging met zich mee: de plek waar dit huisje moest komen te staan was precies onder een bestaande hoogspanningslijn. Het huisje met een mobiele kraan op fundatie zetten was geen optie omdat, mede door de benodigde hijshoogte, de mast van de kraan te dicht in de buurt van de hoogspanningslijnen zou komen. 

 

Wat nu?

Vijzelen, sleeën en heffen

Gelukkig zijn de hijs- en transportspecialisten van Wagenborg Nedlift niet voor één gat te vangen. Ze bedachten een oplossing met slede- en vijzeltechniek en de inzet van een hefportaal om de klus te klaren. De dieplader met het huisje erop werd naast de fundatie gereden.

 

Met klimvijzels is het huisje op hoogte gezet zodat de dieplader weg kon en daarna weer afgezakt tot op de hoogte waarop het hefportaal het huisje kon overnemen. Daarna ging het langzaam zijwaarts richting fundatie. Aangekomen op de juiste positie is het huisje tot op de millimeter nauwkeurig op fundatie geplaatst.

Bekijk hier de projectfoto's!

Mioteq en Wagenborg Nedlift

Het project Vierverlaten is één van de vele projecten waarin Mioteq en Wagenborg Nedlift samenwerken.

 

“Denny Koops (werkvoorbereider bij Wagenborg Nedlift) is onze vaste contactpersoon voor het plaatsen van onze stations. Hij weet precies hoe we werken en wat er nodig is om onze projecten goed uit te voeren. Denny en ik hebben aan een half woord genoeg, we kunnen er 100% op vertrouwen dat alles in orde komt”, aldus Tim Mioch, directeur van Mioteq.

 

Over Mioteq

Mioteq levert veilige, geconditioneerde prefab betonnen stations op maat, indien gewenst met technische installatie. De stations zijn veelal elementen van het landelijke netwerk van elektriciteit, gas, telecommunicatie en voor overige meet- en regelsystemen zoals railnet en waterzuivering. MIOTEQ werkt daarbij met duurzame en hoogwaardige producten. Bovendien wordt het station conform Eurocode 2 geproduceerd. De medewerkers van Mioteq zijn VCA VOL  gecertificeerd en in het bezit van DVP.

 

www.mioteq.nl

Over Tennet – Project Eemshaven-Vierverlaten

Tussen Eemshaven en Vierverlaten wordt een nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding gebouwd. De verbinding zorgt straks voor meer transportcapaciteit voor elektriciteit vanaf de grootschalige opweklocatie Eemshaven naar Groningen en het landelijke en internationale hoofdtransportnet.

 

Project Eemshaven - Vierverlaten

 

Projectatlas project Eemshaven - Vierverlaten

Neem contact met ons op!

We zijn u graag van dienst

Contact