Verrassende oplossing voor voetgangersbrug
26 november 2021

Verrassende oplossing voor voetgangersbrug

De voetgangersbrug "Ludwig-Volk-Steg", gebouwd in 1967, verbindt de gemeenten Margetshöchheim en Veitshöchheim, nabij Würzburg. Twee pijlers van de brug staan in de vaargeul van de Main, wat onveilige situaties kan opleveren. Daarom wordt er een nieuwe hangbrug gebouwd. Met barrièrevrije opritten en een breedte van drie meter is deze hangbrug een veilige oversteek over de Main voor fietsers en voetgangers en heeft het scheepvaartverkeer een veilige vrije doorvaart.

Futuristisch ontwerp

De nieuwe hangbrug heeft een futuristisch ontwerp en een vrije overspanning van maar liefst 122 meter. De brug wordt gedragen door twee zware tuikabels die bevestigd zijn aan pylonen aan weerszijden van de Main.

 

De brug zelf is weer opgebouwd uit 19 prefabdelen, elk met een gewicht van 11 ton, die door middel van meerdere kabels weer aan de twee zware tuikabels hangen.

Hoofdbrekens

De bouw van de nieuwe hangbrug bleek een uitdaging op zich. De pylonen op de oevers werden zonder problemen in delen geplaatst en gemonteerd. Maar voor het hijsen van 11 ton zware prefabdelen op een afstand van ruim 60 meter heb je zwaar hijsmaterieel nodig. Daarvoor was op de oevers helemaal geen plaats.

 

Wat nu?

Inventieve oplossing

De hijsspecialisten van Wagenborg Nedlift dachten dat een oplossing om vanaf het water te werken misschien wel mogelijk was. Samen met zusterbedrijf Wagenborg Sleepdienst en de opdrachtgever werd deze optie verder onderzocht en met resultaat! De inzet van de sterke en wendbare 165 tm kniktelescoopkraan op een groot ponton bleek een solide en veilige oplossing voor de hijswerkzaamheden van de prefabdelen.  

Zo gezegd, zo gedaan

Vorige week was het zover: Wagenborg Barge 14 van Wagenborg Sleepdienst werd gemobiliseerd, en de 165 tm kniktelescoopkraan van Wagenborg Nedlift daarop gepositioneerd. Ook de 19 prefabdelen voor de brug werden aan boord gezet en zo ging het richting de projectlocatie van de nieuwe brug.

 

Wat volgde was prima teamwerk van de watertransportspecialisten, die ervoor zorgden dat het ponton in de juiste positie bleef, en de hijsspecialisten van de kniktelescoopkraan, die de prefabdelen één voor één in de tuien plaatsten.

En zo is weer bewezen is dat het team van Wagenborg niet voor één gat te vangen is!

Bekroond met ESTA Award

De inventieve oplossing voor het plaatsen van deze voetgangersbrug is bekroond met een ESTA Award!

 

ESTA is de Europese branchevereniging voor de sector zwaar transport, hijswerk en kraanverhuur. De ESTA vertegenwoordigt de nationale brancheverenigingen in het vakgebied. Jaarlijks worden er ESTA Awards uitgereikt voor projecten die zich onderscheiden op gebied van technisch vernuft, innovatie of veiligheid.

 

www.estaeurope.eu

Neem contact met ons op!

We zijn u graag van dienst

Contact