Bijzondere hijsoplossingen voor Amare Den Haag

Bijzondere hijsoplossingen voor Amare Den Haag

In het centrum van Den Haag verrijst Amare, het nieuwe en zeer bijzonder vormgegeven cultuurgebouw voor podiumkunsten.

Stemvorken

Vanaf het begin van de bouw is Wagenborg Nedlift betrokken bij de hijswerkzaamheden op deze uitdagende bouwlocatie. Zo werden in 2018 de eerste 50 bijzondere gevelelementen in de vorm van stemvorken geplaatst met behulp van een speciaal hijsframe. 

50 soorten elementen

Dit was nog maar het begin. De complete gevel van Amare bestaat uit meer dan 50(!) verschillende soorten bijzonder vormgegeven betonelementen, met allemaal hun eigen specifieke uitdagingen om ze op het gebouw te plaatsen. Bovendien is de bouwplaats in het stadscentrum erg krap en is er bij de gevels weinig ruimte voor het plaatsen in verband met steigers.

Lego Technics

Een leuke uitdaging voor de engineers van Wagenborg Engineering! In nauwe samenwerking met de klant werden verschillende mogelijkheden voor het hijsen van de betonelementen onderzocht. Zelfs Lego Technics werd ingezet om het bouwteam van Bouwcombinatie Cadanz (Boele & van Eesteren I Visser & Smit Bouw) een oplossing met rolsluitingen te demonstreren.

 

Uiteindelijk werden vier oplossingen ontwikkeld waarmee alle verschillende betonelementen samengebouwd, gekanteld en geplaatst konden worden.

Modular Support System

Een deel van de elementen bestaat weer uit kleinere delen die op de bouwplaats worden samengebouwd. Hiervoor zijn een verschillende montageframes ontwikkeld. Voor het kantelen en plaatsen werden weer andere oplossingen bedacht, waaronder een speciaal kantelframe, gemaakt van twee 12-meter kleppen en enkele cilinder-onderdelen van het Modular Support System.

 

Na montage van het element wordt deze verticaal gezet met behulp van een kraan en gezekerd met de MOS-verstelcilinder. Dan wordt het element losgekoppeld van de horizontale klep en op de gevel geplaatst. De ballast op de horizontale klep zorgt voor extra stabiliteit van het frame tijdens kantelen.

Totempaal

Voor de driedelige hoekelementen van Amare is een oplossing ontwikkeld in de vorm van een buis, in de volksmond de “totempaal”. De elementen worden aan de buis gefixeerd om samengebouwd te worden en vervolgens na uitharding van het beton als één geheel op z’n plaats gehesen, 38 meter hoog aan de gevel.

Wagenborg op z’n best!

Bij dit bijzondere project zijn de kennis en kunde van verschillende experts binnen Wagenborg Nedlift ingezet:

  • Ontwerp van montage-, kantel- en hijsframes (Wagenborg Engineering)

  • Constructie, testen én keuring van alle frames

  • Engineering van alle kraanopstellingen

  • Werkvoorbereiding en projectmanagement voor de hijswerkzaamheden

  • Uitvoering van de hijswerkzaamheden

Het resultaat: een veilige én efficiënte totaaloplossing

Bekijk hier de projectfoto's en filmpjes!

Foto's: Bart Bruggeling e.a.

Over Amare

Amare wordt een huis voor podiumkunsten, creatieve ontwikkeling, (internationaal) excellente programmering en congressen. Amare wordt het nieuwe woonhuis van het Zuiderstrandtheater, Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater en Koninklijk Conservatorium. Iedereen is er welkom, voor een theater- of concertbezoek, een les, een repetitie, een congres of zomaar een kop koffie of ontmoeting. Amare wordt een huis voor heel Den Haag.

 

https://www.amare.nl/

Over Bouwcombinatie Cadanz

Bouwcombinatie Cadanz (Boele & van Eesteren | Visser & Smit Bouw) is in de zomer van 2017 gestart met de realisatie van Amare. De opdracht bestaat uit het ontwerp, de bouw en het onderhoud van Amare en gebeurt in opdracht van de gemeente Den Haag.  Amare vormt het sluitstuk van de Haagse Loper in het Spuikwartier en zorgt voor verbinding in de stad Den Haag.

 

https://www.boele.nl/projectwebsites/amare/informatie

Meer weten? Check deze pagina's!

Neem contact met ons op!

We zijn u graag van dienst

Contact