“Ik kan straks met een gerust hart afscheid nemen!”

“Ik kan straks met een gerust hart afscheid nemen!”

Duurzaamheid is hot. We moeten er met elkaar voor zorgen dat onze wereld goed wordt nagelaten aan de volgende generatie. Ook Wagenborg Nedlift bekommert zich om dit thema door bewust te kiezen voor duurzaam materieel, zoals elektrisch inzetbare torenkranen, minikranen en kniktelescoopkranen. Maar voor Wagenborg Nedlift gaat duurzaamheid ook over de vraag hoe kennis van de ene op de andere generatie overgedragen kan worden. Hoe zorg je voor duurzame kennisoverdracht, zodat kennis, kunde en ervaring niet verloren gaat?

Borgen van kennis en kwaliteit

Lieuwe Oosting (60 jaar) is werkvoorbereider bij Wagenborg Nedlift en vierde in 2019 zijn 40-jarige dienstverband. Dat hij over een schat aan kennis en ervaring beschikt is een understatement. We kunnen hem met recht een ‘oude rot in het vak’ noemen. Maar hoe draag je nu 40 jaar kennis over op de volgende generatie? Wagenborg Nedlift zet graag generaties naast elkaar. “Precies, daarom zit Lex hiernaast”, aldus Lieuwe. Lex Vollenbroek, 25 jaar oud, is sinds eind 2018 in dienst bij Wagenborg Nedlift als junior werkvoorbereider.

Tweerichtingsverkeer

“Ik leer veel van Lieuwe. En op een prettige manier”, vertelt Lex. “Ik krijg altijd de kans eerst zelf uit te denken hoe ik iets wil aanpakken, Lieuwe kauwt niets voor”. “Klopt”, beaamt Lieuwe. “Ik vind het heel belangrijk dat de nieuwe generatie, in dit geval Lex, eerst zelf oplossingen bedenkt en met frisse ideeën komt. Daarna kijken we samen en help ik met ‘finetunen’. Ik probeer mijn kennis vooral over te dragen door open te zijn”, legt Lieuwe uit. “En ik behoed hem voor het maken van fouten. Ik kijk mee en adviseer.

 

Het mooie vind ik dat het tweerichtingsverkeer is. Lex leert niet alleen van mij, maar ik ook van hem. Ik heb ook mijn zwaktes. Ook na 40 jaar heb ik de wijsheid niet in pacht, die moet nog geboren worden”, voegt Lieuwe lachend toe.


Nauwe samenwerking

De samenwerking tussen Lieuwe en Lex illustreert dat een groot leeftijdsverschil zeker geen belemmering hoeft te zijn, maar juist een groot voordeel is. “Ik vind het prachtig om jonge mensen te zien groeien binnen ons bedrijf”, vertelt Lieuwe. “Ik besef ook dat ik 60 jaar ben, je weet dat er een einde komt aan je carrière en dat de trein daarna toch verder rijdt. Ik vind het heerlijk en verfrissend om samen te werken met jongeren. En Lex is kundig, snel en leergierig.”

 

Ook Lex ziet voordelen in het samenwerken met een ‘oudere’ collega. “Lieuwe heeft erg veel ervaring en staat heel erg open om mij alles te leren. Ik kan hem altijd alles vragen. Ik vind het juist fijn ervaren mensen om me heen te hebben”.  

Op naar de toekomst

Lieuwe geeft aan nog niet echt bezig te zijn met zijn pensioen en richt zich vooral op het hier en nu. Toch komt straks het moment dat Lieuwe het spreekwoordelijke stokje overdraagt. Op de vraag of Lex er tegenop ziet straks afscheid te moeten nemen van zijn collega is hij duidelijk: “Er zijn gelukkig nog legio andere ervaren collega’s bij wie ik terecht kan met vragen”.

 

“Ik vind het heel belangrijk dat de nieuwe generatie breed wordt opgeleid, zodat ze breed inzetbaar zijn”, aldus Lieuwe. “Lex heeft op verschillende afdelingen meegelopen en heeft al veel geleerd”, vervolgt hij. “Ik heb alle vertrouwen in Lex en daarmee in de toekomst. Ik kan straks met een gerust hart afscheid nemen!”.

Duurzaam personeelsbeleid

Wagenborg Nedlift zet verschillende instrumenten in om vakkennis en ervaring te waarborgen. Naast het duurzaam overdragen van kennis is een continue flexibele schil onderdeel van het personeelsbeleid, om zowel uitstroom door pensioenen alsook onverwachtse uitstroom te kunnen opvangen.

 

Daarnaast leidt Wagenborg Nedlift intern vakmensen op via de interne rigging opleiding, waarbij ervaren vakmannen gekoppeld worden aan nieuwe en onervaren medewerkers, de zogeheten buddy-constructie.

Neem contact met ons op!

We zijn u graag van dienst

Contact