Uitbreiding gasopslagcapaciteit Norg+

Uitbreiding gasopslagcapaciteit Norg+

Al decennia lang wordt gas opgeslagen in de ondergrondse gasopslag locaties (UGS) in Norg en Grijpskerk in het noorden van Nederland. Deze gasvoorraden zijn nodig voor extreme winterperiodes. Vanwege toenemende vraag was het noodzakelijk de capaciteit van UGS locatie Norg uit te breiden. Onder de naam Norg+ is dit project in 2011 gestart en eind 2014 opgeleverd.

Complete logistiek

Wagenborg Nedlift was verantwoordelijk voor de complete logistieke dienstverlening bij Norg+: van het leveren van kranen en transportmaterieel tot en met het verzorgen van opslag, logistiek en projectmanagement. Tijdens de piekperiode waren er maar liefst 22 Wagenborg Nedlift kranen aan het werk op de projectlocatie om de vele vrachtauto’s te lossen en te assisteren bij bouwwerkzaamheden.

zwaar transport
rupskraan

Zwaargewichten in actie

Eerder werden op de UGS locatie al nieuwe compressoren inclusief equipment, koelerbanken, adsorbers en diverse kolommen geplaatst met de grootste kranen van Wagenborg, waaronder de 750 tons rupskraan LR1750. Ook is samen met zusterbedrijf Wagenborg Foxdrill de T-700 boortoren twee keer van en naar de UGS locatie verhuisd om twee nieuwe putten bij te boren.

 

Daarnaast zijn kranen van alle capaciteiten ingezet om te assisteren bij de installatie van modules, grote hoeveelheden betonpoeren, leidingen, putten, afsluiters, etc.

Permanent projectteam

Om de hijs- en transportwerkzaamheden te coördineren en de veiligheid te waarborgen was er permanent een projectteam van Wagenborg Nedlift op locatie aanwezig. Daarnaast is samen met opdrachtgevers NAM en GLT+ invulling gegeven aan het Person In Charge (PIC) concept. De PIC vormde het centrale aanspreekpunt voor alle hijsactiviteiten. Op deze manier ontstond goed overzicht over de verschillende activiteiten en werd een grote mate van efficiëntie behaald met betrekking tot de inzet van materieel, personeel en werkvoorbereiding.

 

Nog belangrijker: de inzet van PICers vergrootte de veiligheid op de locatie significant. Dagelijks werden toolboxvergaderingen over veiligheid georganiseerd en voor aanvang van elk project zijn startwerkbesprekingen met alle operationeel betrokkenen gehouden, met als belangrijkste doel: Zero incidents.

 

het projectteam NorgPlus
mobiele torenkraan

Mobiele torenkranen

Bij de bouwwerkzaamheden zijn veelvuldig mobiele torenkranen ingezet. Deze kranen hebben een groot bereik waardoor het mogelijk is om met één enkele kraaninzet een groot deel van een installatie te bereiken. Zo werd voorkomen dat kranen onnodig vaak moesten worden verplaatst, waarmee vertragingen of ongewenste transportbewegingen tot het verleden behoorden. Een veilige én efficiënte oplossing!

Bekijk hier de projectfoto's!

Over Norg+

Tussen 2011 en 2015 heeft NAM de opslag bij Norg uitgebreid. Met de uitbreiding kan meer aardgas worden opgeslagen. Dit is van belang om de grote en soms wisselende vraag naar aardgas op te vangen, wat steeds vaker nodig is. 

 

GLT-PLUS is het consortium dat specialiteiten bundelt specifiek voor dergelijke projecten, specifiek voor de NAM. Van engineering, organisatie, management, executie tot onderhoud en baanbrekende innovaties: GLT-PLUS neemt het op zich en levert de complete bovengrondse installatie op aan de NAM. 

Meer weten? Check deze pagina's!

Neem contact met ons op!

We zijn u graag van dienst

Contact