Unieke museumcollectie vindt nieuw thuis

Unieke museumcollectie vindt nieuw thuis

Oyfo Techniekmuseum (voorheen Techniekmuseum HEIM) is in 1983 opgericht om het industriële erfgoed van de regio Hengelo te presenteren en te behouden. In de loop van 2021 is Oyfo verhuisd naar het Hazemeijer, een monumentaal industriecomplex in Hengelo op loopafstand van het station. Dé ideale plek om techniek, erfgoed, dans, muziek, theater en beeldende kunst met elkaar te verbinden. De verhuizing van het Techniekmuseum naar de nieuwe locatie was een bijzondere gebeurtenis. Het team van Wagenborg Nedlift was erbij!

Delicate verhuizing

Het Hazemeijer is industrieel erfgoed en de ideale plek om techniek, erfgoed, dans, muziek, theater en beeldende kunst met elkaar te verbinden. Zeer passend voor een Techniekmuseum dus, maar hoe verhuis je een complete museumcollectie naar een andere locatie? Veel stukken uit de collectie zijn kwetsbaar en hebben een unieke historische waarde. Verplaatsen is daarom een risico. De montagespecialisten van Wagenborg Nedlift werden erbij gehaald voor advies.

Teamwork

Samen met de vrijwilligers van het Techniekmuseum boog het Wagenborg Nedlift team zich over de mogelijkheden om de kwetsbare museumstukken te verplaatsen. Voor de vrijwilligers was de verhuizing van hun ‘kinderen’ een bijzonder spannende aangelegenheid. Omdat ze veel kennis van de museumstukken hebben, waren hun inspanningen bij de voorbereiding zeer belangrijk. Want hoe pak je het aan om een modelboot of een oude telefooncentrale te hijsen en transporteren?

Inpakken en....

In nauwe samenwerking met het team van Wagenborg Nedlift werden de kwetsbare stukken goed geborgd en verpakt, waarna voorziening werden aangebracht om de lasten aan te slaan. De montagespecialisten zetten daarbij een keur aan montagematerieel en -technieken in. De Hoeflon C10 minikraan kwam ter plaatse om de kleine items en de glas-in-loodramen vakkundig uit te hijsen.

 

Bij de grotere stukken, zoals een Holec generator van 18 ton, kwam de 165tm kniktelescoopkraan goed van pas: hiermee kon het laden, transport en weer plaatsen op de nieuwe Hazemeijer locatie met één machine worden uitgevoerd.

 

Zo werd er wekenlang gewerkt om de collectie over te brengen.

Klapstuk

Het zwaarste museumstuk, een stoommachine met een gewicht van ruim 22 ton, werd met behulp van een 70 tons mobiele kraan op een zwaar transport trailer geladen. Een spectaculaire hijs- en transportactie!

Reportage: 1Twente Hengelo

Bekijk hier de projectfoto's!

Over Oyfo Techniekmuseum

Oyfo Techniekmuseum is een interactief museum waar je alles leert over de onlosmakelijke verbinding en wisselwerking tussen mens, creativiteit en techniek en diens invloed op onze samenleving en op onze planeet. Door op onderzoek uit te gaan in de verschillende zones met interactieve spellen, kom je alles te weten over stoommachines en smartphones. Over robots en kunst. Over energiebronnen en onze planeet. Kortom, alles over mens en techniek.

Meer weten? Check deze pagina's!

Neem contact met ons op!

We zijn u graag van dienst

Contact