Vakmanschap kraanmachinisten spant de kroon bij Pontsteiger Amsterdam

Vakmanschap kraanmachinisten spant de kroon bij Pontsteiger Amsterdam

Wagenborg Nedlift heeft ten behoeve van de bouw van de Pontsteiger in Amsterdam 4 enorme stalen spanten getransporteerd en geplaatst. De spanten, gefabriceerd in Almelo, verbinden de twee woontorens van de Pontsteiger met elkaar.
transport met conventionele aslijnen

Intensieve voorbereiding

Na een intensieve voorbereidingsperiode was begin juni 2017 het moment suprême daar: de stalen spanten konden geplaatst worden, nadat Wagenborg deze vanuit Almelo naar Amsterdam had aangevoerd via weg en water. Echter, door extreme wind moest het plaatsen van de eerste spant worden uitgesteld. Voor een aantal betrokkenen en geïnteresseerden, waaronder bewoners van de Silodam, een tegenvaller.

 

Op 9 juni was het dan toch echt zover en kon Wagenborg Nedlift de eerste spant plaatsen.

Minimale speelruimte

Om de spanten (met een lengte tot 48,5 meter en een gewicht tot 78 ton per stuk) te plaatsen heeft Wagenborg Nedlift twee 500 tons mobiele telescoopkranen met jib ingezet. De Pontsteiger ligt aan het IJ, een prachtige, maar zeer krappe werklocatie: de kranen moesten beiden tussen het gebouw zelf en de damwand worden geplaatst. Voor Wagenborg Nedlift echter geen probleem, maar een interessante uitdaging. 

Geheel volgens plan heeft het Wagenborg Nedlift team, in samenwerking met alle overige betrokken partijen, de spanten geplaatst. Hierbij kwam het aan op vakmanschap en de onderlinge samenwerking van de machinisten, gezien de enkele millimeters (!) speling. 

2 x 500 tons mobiele kraan met jib in actie

Bekijk hier de projectfoto's

Bekroond met ESTA Award

Het huzarenstukje van het hijswerk van de spanten voor De Pontsteiger is bekroond met een ESTA Award! 

 

ESTA is de Europese branchevereniging voor de sector zwaar transport, hijswerk en kraanverhuur. De ESTA vertegenwoordigt de nationale brancheverenigingen in het vakgebied. Jaarlijks worden er ESTA Awards uitgereikt voor projecten die zich onderscheiden op gebied van technisch vernuft, innovatie of veiligheid. 

 

www.estaeurope.eu

 

Over De Pontsteiger

De Pontsteiger in Amsterdam is één van de grootste en hoogste woongebouwen van Amsterdam. Een eyecatcher aan de skyline, met uitzicht op het IJ en de Houthaven.

 

Meer informatie: Pontsteiger Amsterdam

Meer weten? Check deze pagina's!

Neem contact met ons op!

We zijn u graag van dienst

Contact